Przepis na te ciasteczka pochodzi od Koleżanki z Czech. Receptura jest rodzinną tajemnicą przekazywaną z pokolenia na pokolenie więc nie mogę jej tutaj podać dokładnie ....ale to jest wersja, która różni się tylko nadzieniem :)
Składniki:
- 0,5 kg mąki
- 32 dkg masła (temperatura pokojowa :) )
- 16 dkg cukru pudru
- otarta skórka z 1 cytryny (wg można dać 2 :) )
- sok z połowy cytryny
Nadzienie:
- dżem cytrynowy (ja zużyłam cały słoik)
- żubrówka
Sposób przygotowania:
- Wszystkie składniki na ciasto wymieszać, aż do uzyskania jednolitej masy (im szybciej tym lepiej!) można mikserem, można ręcznie (ja wyrabiam ręcznie) i wstawić do lodówki na 30 minut!!!!!!
Piec ok 12 minut w temp 150°C
- Dżem cytrynowy podsmażyć z żubrówką (może być inny alkohol, a może też go wcale nie być) przestudzić i przekładać (nie smarować gorącym, bo wsiąknie w ciasteczka)
SMACZNEGO :) !!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz