Ciasto:
- 40 dkg mąki
- 30 dkg masła (musi być miękkie!)
- 12 dkg zmielonych orzechów włoskich
- 2 żółtka
- 14 dkg cukru pudru
- 4 łyżki kakao
Sposób przygotowania:
- połączyć wszystkie skłądniki, zagnieść ciasto jak najszybciej ;)
- ciasto koniecznie schłodzić w lodówce przez 30 minut
- schłodzone ciasto rozwałkować i wycinać dowolne kształty (uwaga: ciasto nie "rośnie" podczas pieczenia)
- ciasteczka układać na pergaminie i piec ok 15 minut w temp 160 °C
- "beszamel"
- 6 dkg masła
- 0,5 l mleka
Rozpuścić masło, dodać do niego mąkę i zalać mlekiem nieustannie mieszając należy gotować wszystko na małym ogniu, do uzyskania jednolitej masy
- ucieramy:
- 20 dkg cukru
- 1 żółtko
Wszystkie składniki "utrzeć" do białości po czym dodawać po łyżce ostudzonego "beszamelu" cały czas ucierając.
Uwaga: Taką masę możemy łączyć z różnymi dodatkami (w zależności od potrzeb) w tym przypadku dodajemy KAKAO i RUM :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz