środa, 14 grudnia 2011

Torciki kakaowe z orzeszkiem

Ciasteczka te stanowią bazę do miliona możliwości.. można je przekładać masą czekoladową, kawową, orzechową, waniliową... wedle uznania :)

Ciasto:
- 40 dkg mąki
- 30 dkg masła (musi być miękkie!)
- 12 dkg zmielonych orzechów włoskich
- 2 żółtka
- 14 dkg cukru pudru
- 4 łyżki kakao

Sposób przygotowania:
  • połączyć wszystkie skłądniki, zagnieść ciasto jak najszybciej ;) 
  • ciasto koniecznie schłodzić w lodówce przez 30 minut 
  • schłodzone ciasto rozwałkować i wycinać dowolne kształty (uwaga: ciasto nie "rośnie" podczas pieczenia) 
  • ciasteczka układać na pergaminie i piec ok 15 minut w temp 160 °C 
Krem kakaowy:
  • "beszamel" 
- 6 dkg mąki
- 6 dkg masła
- 0,5 l  mleka
 Rozpuścić masło, dodać do niego mąkę i zalać mlekiem nieustannie mieszając należy gotować wszystko na małym ogniu, do uzyskania jednolitej masy

  • ucieramy:
- 25 dkg masła
- 20 dkg cukru
- 1 żółtko
Wszystkie składniki "utrzeć" do białości po czym dodawać po łyżce ostudzonego "beszamelu" cały czas ucierając.

Uwaga: Taką masę możemy łączyć z różnymi dodatkami (w zależności od potrzeb) w tym przypadku dodajemy KAKAO i RUM :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz