Wymyśliłam sobie dzisiaj zupę zieloną na maksa :) Jest przepyszna i ma naprawdę świetny kolor, a co najważniejsze to prawdziwa witaminowa BOMBA :) !!
(porcja dla 4 osób)

Składniki:
- mała cukinia
- 1/2 brokuła
- zielona część pora
- 2 kostki rosołowe (drobiowe)
- garść zielonego groszku (mrożony)
- garść liści szpinaku
- pęczek szczypiorku
- 4 jajka
- 125g serka mascarpone
- pieprz
Sposób przygotowania:
Warzywa (za wyjątkiem szpinaku) oczyścić, pokroić i wrzucić do garnka. Zalać wodą (około 1,5 litra) oraz dodać 2 kostki rosołowe i zagotować (można dodać jedną kostkę będzie zdrowsze :) w takim wypadku na pewno trzeba będzie ciut dosolić. Ja dałam dwie. :) W ogóle byłoby cudnie, gdyby zupka była gotowana na prawdziwym bulionie :) ale to może nie dziś.. :) Warzywa należy gotować, aż będą miękkie. W międzyczasie smażymy jajka sadzone. Pod koniec gotowania do zupy dodajemy szpinak i wszystko razem miksujemy. (szpinak nie ma tutaj zbyt wielkich walorów smakowych, ale nadaje genialnego koloru!) Następnie, trzeba tylko dodać serek przyprawić pieprzem i zmiksować ponownie. I gotowe! Zupkę podajemy z jajkiem i szczypiorkiem :)
Smacznego!!!!
Zdrowo i pysznie!
OdpowiedzUsuńTen kolorek jest piękny! Taki wiosenny i optymistyczny. Świetna zupka;)
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo :) liście szpinaku to tajny składnik, który nadaje takiego koloru! :)
OdpowiedzUsuń