Przepis pochodzi z ostatniego numeru magazynu "KUCHNIA" (5-2012) str. 81 :) naleśniki są wyborne!!
Składniki:
Naleśniki:
- 2 jajka
- 1 szklanka mleka
- 2 łyżki oliwy
- szczypta soli
- szklanka mąki
- mała szczypta szafranu
Szparagi:
- 1-2 pęczki jak najcieńszych zielonych szparagów
- 150g sera taleggio (ja użyłam mozzarelli)
Sos:
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka mąki
- 500 ml mleka
- 100 ml płynnej śmietany 18%
- sól
- 3 łyżki natki
- 3 łyżeczki listków bazylii
Sposób przygotowania:
Usmażyć naleśniki. (szafran należy rozprowadzić w łyżce gorącej wody). Szparagi przyciąć od dołu, tak aby były trochę krótsze niż średnica naleśników i ugotować na parze. Przygotowując sos należy mąkę podsmażyć na łyżce masła (do lekkiego zarumienia) i zalać gorącym mlekiem, energicznie mieszając, następnie dodać śmietanę i gotować na wolnym ogniu około 15 minut pod koniec przyprawić ziołami i solą.
Na każdym naleśniku położyć 2 łyżki sera (startego) oraz kilka szparagów i zawinąć. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym, wysmarowanym masłem. Polać naleśniki sosem po wierzchu a następnie zapiec. (około 10 minut w temperaturze 200°C. Podać na pozostałym sosie.
Smacznego!!!
Uwielbiam naleśniki, przyznam że ze szparagami jeszcze nie próbowałam. Porywam jednego od Ciebie, póki sama nie zrobię swoich ;)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie.
Więc SMACZNEGO!! :) niestety przepis nie jest mojego autorstwa, ale naleśniki naprawde super! :)
OdpowiedzUsuń