W moim domu pachnie chlebem!!! Pierwszy raz w życiu piekłam chleb i muszę przyznać, że wyszedł całkiem, całkiem. Naczytałam się milion przepisów, pozbierałam cenne wskazówki od wszytskich piekących...a i tak zrobiłam po swojemu :) Czyli tak:
Zakwas:
- szklanka mąki żytniej
- szklanka ciepłej wody
Ciasto:
- 500 gram mąki (ja miałam mieszankę: mąki pszennej typ 750, mąki orkiszowej oraz mąki pszennej graham)
- łyżeczka soli
- 2 łyżki cukru
- 5 gram świeżych drożdży
- szklanka 2/3 szklanki zakwasu
- szklanka ciepłej wody (20-25°C)
- garść ziaren słonecznika
- garść pestek dyni :)
- 1/2 szklanki mleka
Sposób przygotowania:
Drożdże rozpuścić w 1/2 szklanki ciepłego mleka, dodać 2 łyżki cukru i odstawić w ciepłe miejsce. Kiedy drożdże "ruszą" (uwaga mogą szybko wyjść poza szklankę ) możemy już wymieszać wszystkie pozostałe składniki w dużej misce i wyrabiać około 15 minut (najlepiej mikserem na niskich obrotach). Ciasto musi być sprężyste i dobrze wyrobione!
Następnie przykrywamy misę czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut. (ja wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 40°C). Po 30 minutach ciasto należy wyjąć na opruszoną mąką deseczkę i uformować kształt foremki. (w moim przypadku była to keksówka 23 cm).
Ciasto umieścić w foremce i ponownie odstawić w ciepłe miejsce :) tym razem na 40 minut! Gdy ciasto już wyrośnie, ostrożnie włożyć je do piekarnika nagrzanego do 210°C, po 10 minutach obniżyć temperature do 180°C i piec 40-50 minut. Po upływie tego czasu, gdy chlebek będzie miał już piękny kolor, wyłączyć piekarnik i pozostawić chlebek jeszcze na 15 minut przy uchylonych drzwiczkach.
I GOTOWE! :)
Najlepiej smakuje jeszcze ciepły z masłem!! :)
Smacznego!!
- po wyciągnięciu chleba należy go studzić na kratce lub w takiej pozycji jak na zdjęciu powyżej
- do ciasta można dodać ugotowanego, rozgniecionego ziemniaka, wtedy dłużej zachowa świeżość
- jeśli lubicie kminek, to będzie pasował idealnie!
mniam mniam...pyszności:)
OdpowiedzUsuń