sobota, 21 stycznia 2012

Głodnemu chleb na myśli!!!!


W moim domu pachnie chlebem!!!  Pierwszy raz w życiu piekłam chleb i muszę przyznać, że wyszedł całkiem, całkiem. Naczytałam się milion przepisów, pozbierałam cenne wskazówki od wszytskich piekących...a i tak zrobiłam po swojemu :) Czyli tak:

Zakwas:
  • szklanka mąki żytniej
  • szklanka ciepłej wody
Składniki wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce. Przykryć ściereczką. Na drugi dzień, dosypać kolejną szklankę mąki i dolać następną szklankę ciepłej wody. Wymieszać, znowu przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce. Po 3 dniach zakwas powinien być gotowy :)

Ciasto:
  • 500 gram mąki (ja miałam mieszankę: mąki pszennej typ 750, mąki orkiszowej oraz mąki pszennej graham)
  • łyżeczka soli
  • 2 łyżki cukru
  • 5 gram świeżych drożdży
  • szklanka 2/3 szklanki zakwasu
  • szklanka ciepłej wody (20-25°C)
  • garść ziaren słonecznika
  • garść pestek dyni :)
  • 1/2 szklanki mleka
Sposób przygotowania:

   Drożdże rozpuścić w 1/2 szklanki ciepłego mleka, dodać 2 łyżki cukru i odstawić w ciepłe miejsce. Kiedy drożdże "ruszą" (uwaga mogą szybko wyjść poza szklankę ) możemy już wymieszać wszystkie pozostałe składniki w dużej misce i wyrabiać około 15 minut (najlepiej mikserem na niskich obrotach). Ciasto musi być sprężyste i dobrze wyrobione!


Następnie przykrywamy misę czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut. (ja wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 40°C). Po 30 minutach ciasto należy wyjąć na opruszoną mąką deseczkę i uformować kształt foremki. (w moim przypadku była to keksówka 23 cm).

   Ciasto umieścić w foremce i ponownie odstawić w ciepłe miejsce :) tym razem na 40 minut! Gdy ciasto już wyrośnie, ostrożnie włożyć je do piekarnika nagrzanego do 210°C, po 10 minutach obniżyć temperature do 180°C i piec 40-50 minut. Po upływie tego czasu, gdy chlebek będzie miał już piękny kolor, wyłączyć piekarnik i pozostawić chlebek jeszcze na 15 minut przy uchylonych drzwiczkach. 




                          I GOTOWE! :)










Najlepiej smakuje jeszcze ciepły z masłem!! :)

Smacznego!!

  • po wyciągnięciu chleba należy go studzić na kratce lub w takiej pozycji jak na zdjęciu powyżej
  • do ciasta można dodać ugotowanego, rozgniecionego ziemniaka, wtedy dłużej zachowa świeżość
  • jeśli lubicie kminek, to będzie pasował idealnie! 

1 komentarz: