Zima to taki okres, kiedy ogórki smakują tak samo jak pomidory, a rzodkiewka nie smakuje w ogóle... zatem warto sięgnąć po warzywa, które są bardziej na czasie! Uwaga! Dzisiaj w roli głównej wystąpi: POR :)
czyli..
Pory zapiekane pod beszamelem :)
(porcja dla 2 osób)
Składniki:
- 2 pory (białe części)
- starty parmezan do posypania :)
- przyprawy
- masło do wysmarowania foremki
Beszamel:
- łyżka masła
- łyżka mąki
- 150 ml mleka
- gałka muszkatułowa
- pieprz (powinien być biały, ale zwykły też daje radę)
Sposób przygotowania:
Pory oczyścić, pokroić na kawałki o długości około 3 cm. Następnie ugotować w osolonej wodzie.
(na półtwardo)
Sos:
Masło roztopić na patelni, wsypać łyżkę mąki, zasmazć, nieustannie mieszając. Zasmażkę rozprowadzić mlekiem. (można je troche podgrzać, żeby się nie zrobiły kulki) i przyprawić gałką muszkatułową i pieprzem :)
Pory przełożyć do naczynia żaroodpornego, wysmarowanego masłem, zalać beszamelem i posypać parmezanem. Zapiekać 20 minut w temperaturze 180 °C.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz