poniedziałek, 30 stycznia 2012

Fondant au chocolat.... albo po prostu ciastko z lawą!! :)


Dzisiaj specjalnie coś dla miłośników czekolady!! Deser znany jest na całym świecie, a wystarczy dosłownie 15 minut, żeby mieć go na własnym stole. Na taką mroźną pogodę, jak znalazł!!




Składniki:

 - 6 dkg masła
 - 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady
 - 1/2 szkalnki cukru pudru
 - 2 jajka
 - 1 żółtko
 - 3 łyżki mąki



Sposób przygotowania:

 Czekoladę i masło rozpuścić w kąpieli wodnej. Dwa jajka i dodatkowe  żółtko utrzeć z cukrem. Do żółtek wlać czekoladę i wsypać przesianą mąkę, delikatnie wymieszać i przelać do wysmarowanych masłem kokilek.

Uwaga:
Najważniejsze w tym ciasteczku jest to, że musi się "rozlewać" więc ogromne znaczenie ma czas pieczenia. Ja miałam 3 podejścia do tego ciasteczka i dopiero dzisiaj wyszło idealne! Średnica moich kokilek wynosi 8,5 cm i piekłam je 11 minut w temperaturze 190 °C (termoobieg).



Podawać na ciepło :)

 Smacznego!!!!! :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz