czwartek, 26 stycznia 2012

Rajskie Jabłka!!!


  Kolejny przepis z cyklu "zima w kuchni" :) Przygotowanie takich pyszności zajmuje dosłownie 10 minut :) i gwarantuję, że uda się to każdemu!!



Składniki:
- 4 jabłka (w moim przypadku była to szara reneta)
- łyżka miodu
- garść orzechów włoskich
- łyżeczka cynamonu
- łyżka masła
- garść rodzynek (ja moczyłam je wcześniej w rumie, ale nie jest to konieczne:) )
- 1/2 pomarańczy (opcjonalnie, bez niej też będzie pysznie)





Sposób przygotowania:
 Jabłka wyszorować, obciąć (jak na zdjęciu), usunąć gniazda. Masło rozpuścić w rondelku, dodać łyżkę miodu oraz orzechy, rodzynki, cynamon i pomarańczę w kawałkach :) Jabłka wypełnić nadzieniem, przykryć i zapiekać 35 - 40  minut w 180°C.  Dekoracja: łyżeczka jogurtu grckiego i listek mięty :)



 


Smacznego!!!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz