Tradycyjny przepis na prawdziwe bolognese!! Bez ściemy :) ! Ma milion kalorii, robi się je długo (chociaż w sumie to samo się gotuje) ale jest mega pyszne :) !!!
(4 osoby)
Składniki:
- 0,5 kg mięsa mielonego (wołowe albo wieprzowe)
- 10 dkg pancetty (albo zwykłego wędzonego, niegotowanego boczku) :)
- 2 puszki pomidorów (bez skóry)
- koncentrat pomidorowy (ja miałam taki jak na zdjęciu i zużyłam połowę, zazwyczaj używam tego z pudliszek, ale ten akurat miałam w domu :) )
- 4 marchewki
- 1 cebula
- 4 ząbki czosnku
- 1 szklanka bulionu wołowego
- 1 szklanka czerwonego wina
- 1 szklanka mleka
- 30 g masła
- 15 ml oliwy z oliwek
- sól
- pieprz
- oregano
- tymianek
- 2 listki laurowe
- 2 łyżki śmietany 22%
- parmezan do posypania
- makaron (ja użyłam pełnoziarnistego tagliatelle)
Sposób przygotowania:
Wlać oliwę do dużego garnka, dodać masło i rozpuścić (nie przypalić!). Na rozgrzany tłuszcz wrzucić poszatkowane, jak na zdjęciu warzywa oraz posiekaną cebulę i boczek pokrojony w kosteczkę. Kiedy warzywa się zezłocą, dodać mielone. Gdy mięso nie będzie już różowe :) dodać czosnek i podlać czerwonym winem. Gdy wino odparuje przyprawić (oregano, tymianek, sól, pieprz, może być vegeta), wlać bulion i zmiksowane pomidory, koncentrat, na końcu szklankę mleka. Wszystko dokładnie wymieszać i gotować do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Im dłużej tym lepiej! (trzeba mieszać co jakiś czas) Ja gotowałam 1,5 godziny na wolnym ogniu. Pod koniec gotowania dodać 2 łyżki śmietany. :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz