Absolutnym hitem w mojej kuchni jest kapusta kiszona! Uwielbiam ją pod każdą postacią, a dzisiaj odkryłam jej nowe oblicze! Oto moja tarta z kapuściano-grzybowa !!!
(Porcja na 4 osoby :) )
Farsz:
- pół słoika kapusty kiszonej
- 1/4 niedużej główki zwykłej kapusty
- kilkanaście suszonych grzybków
- 1 mała cebula
- łyżka masła
Sposób przygotowania:
Kapustę kiszoną posiekać, wrzucić do garnka, podlać i gotować ok 20 minut. (Jeżeli kapusta jest bardzo kwaśna można ją wcześniej wypłukać)
Kapustę surową również pokroić, podlać i gotować, aż będzie miękka :) (można dodać łyżeczką vegety)
Grzybki namoczyć (najlepiej zalać wodą dzień wcześniej a później pogotować kilka minut), następnie posiekać.
Cebulę posiekać i podsmażyć na maśle.
Wszystkie składniki farszu wymieszać, dodając jedno jajo i przyprawy! (ja daję dużo czarnego pieprzu)
Sposób przygotowania:
Kapustę kiszoną posiekać, wrzucić do garnka, podlać i gotować ok 20 minut. (Jeżeli kapusta jest bardzo kwaśna można ją wcześniej wypłukać)
Kapustę surową również pokroić, podlać i gotować, aż będzie miękka :) (można dodać łyżeczką vegety)
Grzybki namoczyć (najlepiej zalać wodą dzień wcześniej a później pogotować kilka minut), następnie posiekać.
Cebulę posiekać i podsmażyć na maśle.
Wszystkie składniki farszu wymieszać, dodając jedno jajo i przyprawy! (ja daję dużo czarnego pieprzu)
- 250g mąki pszennej
- 150 g masła
- 1 jajko
- łyżeczka soli
Sposób przygotowania:
Z podanych składników zagnieść ciasto (szybko) i schłodzić w lodówce około 30 minut.
Po schłodzeniu ciasto rozwałkować, przełożyć do natłuszczonej wcześniej foremki i zapiec ok 5 minut w temp 180° C.
Po zapieczeniu wyłożyć farsz i udekorować paskami ciasta ułożonymi w krateczkę!
Piec 25 minut w temp. 180° C
Smacznego!!!
Same pyszności!!!!! Kiedyś trzeba będzie zgłosić się do Ciebie na degustację :)
OdpowiedzUsuń