Pomidorowe pesto, to świetna potrawa na leniwe popołudnie :) przygotowanie jej trwa tyle, co ugotowanie makaronu !!
Składniki:
- starty parmezan
- pomidory suszone na słońcu :)
- orzeszki piniowe
- czosnek
- pomidory suszone w oliwie
- oliwa z oliwek
- makaron
Ja tym razem użyłam czerwonego spaghetti, ale wszystkie inne kształty, kolory i wzory są jak najbardziej ok :)
Sposób przygotowania:
Pomidory, czosnek, ser i orzeszki zmiksować na gładką masę, dolewając oliwy z oliwek.
Nie potrafię podać dokładnych proporcji.. czasami pomidory są słone, ktoś lubi mniej, ktoś bardziej.. nie każdy lubi dużo czosnku itd..itd.. trzeba niestety próbować :)
Pesto nie może być ani zbyt gęste, ani za rzadkie :) powinno być takie w sam raz !!
Jeżeli wyjdzie za gęste można dolać troszkę więcej oliwy.
Na koniec wystarczy ugotować ulubiony makaron, wymieszać z pesto i posypać parmezanem :)
I gotowe! Szybkie! Smaczne! Proste tak, że bardziej się już nie da :)
Moje pesto zawsze jest dosyć gęste dlatego rozcieńczam je odrobiną wody, w której gotował się makaron :)
Reszta pesto trafia do słoiczka i do lodówki na "czarną godzinę". Można je tak przechowywać bardzo długo i nic się z nim nie dzieje :) (oczywiście w granicach zdrowego rozsądku) ;)
Bon Appetit !!!
mmm wygląda pysznie !!! ja robiłam ostatnio pietruszkowe też jest super ;p
OdpowiedzUsuń