Jak w piosence Lady Pank "..w marchewkowym stanie jest najlepiej mi..."!!! Wreszcie udało mi się zrobić super muffinki.
- Składniki:
- 70 gram masła miękkiego (może być roztopione 1/3 szklanki)
- 3/4 szklanki brązowego cukru
- łyżka miodu
- łyżka skórki z pomarańczy
- 2 jajka
- szklanka startej marchewki
- szklanka mąki + 2 łyżki :)
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 7 łyżek soku pomarańczowego (podgrzanego)
- łyżeczka sody
Krem:
- 6 łyżek masła miękkiego
- 1 1/2 szklanki cukru pudru
- 1 łyżeczka otartej skórki z cytryny
- 120 ml mascarpone
Sposób przygotowania:
W jednej misce ucierać mikserem masło, brązowy cukier, miód i skórkę pomarańczową. W osobnej misce ubić jajka. Zetrzeć marchewkę. Przesiać mąkę i dodać do niej proszek do pieczenia. Podgrzać delikatnie sok pomarańczowy i wymieszać z sodą. Połączyć wszystkie składniki, na końcu dodając jajka wymieszać i ponakładać do papierków :)
Krem:
Ucierać masło z cukrem (do białości), dodać skórkę cytrynową i na końcu mascaropne. (krem na pewno wyjdzie dużo ładniejszy niż mój, bo ja niestety musiałam zastąpić mascarpone innym serkiem, a to nie wyszło za dobrze :) ten z mascarpone będzie gęsty i nie będzie się tak rozpływał tylko KONIECZNIE mieszajcie wszystkie składniki kiedy osiągną jednakową temperaturę!!!!! (bo inaczej wyjdzie Wam wielka kula masła :) - sprawdziłam to :)
Muffinki pieczemy 20 minut w temp. 175 °C
Brązowy cukier i skórka pomarańczowa sprawiają, że muffinki są naprawdę pyyyyszne!!!!!!!!
Super napisane. Musze tu zaglądać częściej.
OdpowiedzUsuńBardzo lubię piec ale ostatnio moja córka coraz częściej mnie w tym wyręcza. Najczęściej piecze babeczki czekoladowe z przepisu https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/przepis/przepis-na-babeczki-czekoladowe/ bo wszyscy uwielbiamy czekoladowe wypieki. W dodatku można je urozmaicić ulubionymi dodatkami. Serdecznie polecam!
OdpowiedzUsuń