UWAGA!!!! Pęczak należy wcześniej namoczyć w wodzie (około 4 godziny) |
Składniki:
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- szklanka pęczaku
- 1 por (biała część)
- 1 mała cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 opakowanie pieczarek
- 1/2 szklanki białego wina
- 1,5 szklanki bulionu warzywnego
- 6 łyżek startego parmezanu
Sposób przygotowania:
(Postępujemy podobnie jak w przypadku risotto http://fajnasprawa.blogspot.com/2012/01/cielecina-z-grilowanym-bakazanem-i.html. )
Pieczarki obrać i pokroić w plasterki. Białą część pora pokroić w półkrążki. Podsmażyć razem na łyżce masła pomieszanej z łyżką oliwy. W dużym rondlu rozgrzać pozostały tłuszcz i podsmażyć na nim posiekaną cebulę wraz z czosnkiem. Gdy cebula się zeszkli, wrzucić do niej kaszę i podsmażać prze minutę, następnie wlać białe wino. Kiedy cała woda odparuje wrzucamy pieczarki z porem i podlewamy bulionem. Dusić pod przykryciem na bardzo małym ogniu, około 40 minut (ciągle podlewając bulionem). Pod koniec gotowania wsypać parmezan, dokładnie wymieszać i zdjąć z ognia.
Smacznego !!!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz