niedziela, 22 kwietnia 2012

Cynamonowe ślimaki :)

   Po dłuuuugiej przerwie witam Was znowu :) !! To były bardzo zwariowane miesiące i nie miałam kiedy pisać.. ale obiecuję, że więcej już takich zaniedbań nie będzie! Mam kilka przepisów z ostatnich czasów, które będę sukcesywnie dodawać, a zacznę od cynamonowych ślimaczków.

      Składniki:

ciasto:

   - 600g mąki
   - 50g drożdży świeżych
   - szczypta soli
   - 2 jajka
   - 300 ml ciepłego mleka
   - 50g masła (roztopionego)
   - 10 kopiatych łyżek cukru
   - wanilia / cukier waniliowy

nadzienie:

   - 150g bardzo miękkiego masła
   - cynamon (ilość wedle uznania)
   - cukier puder


Sposób przygotowania:

 Drożdże rozpuścić w połowie szklanki ciepłego mleka dodając 2 łyżki cukru i łyżkę mąki. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Jajka utrzeć z pozostałym cukrem, dodać przesianą mąkę, roztopione (przestudzone masło), szczyptę soli i wanilię. Gdy drożdże wyrosną, dodać je do pozostałych składników i bardzo dobrze wyrobić. Ja od niedawna jestem szczęśliwą posiadaczką cudownej maszyny, która fantastycznie mnie w tym wyręczyła. Polecam wszystkim!! Następnie ciasto odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.



 W międzyczasie można przygotować nadzienie, co nie jest zbyt skomplikowane, gdyż wystarczy wszystkie składniki dobrze ze sobą wymieszać. :)
 




  Kiedy nasze ciasto wyrośnie, należy je rozwałkować na prostokąt, posmarować nadzieniem , zwinąć jak naleśnika :) (od dłuższej strony)  i pociąć na krążki szerokości około 2 cm.




    Ciasto najłatwiej pociąć za pomocą nitki (tak jak na zdjęciu) :)












Krążki poukładać ciasno w foremce do pieczenia. 

Wierzch posmarować roztrzepanym jajkiem. :)

Piec około 30 minut w temp 180 °C. 

Ślimaczki można polukrować albo posypać cukrem pudrem!

Najlepiej smakują na ciepło!! :)




 
Smacznego!!!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz