wtorek, 10 stycznia 2012

Kapuściana tarta z grzybkami :)


Absolutnym hitem w mojej kuchni jest kapusta kiszona! Uwielbiam ją pod każdą postacią, a dzisiaj odkryłam jej nowe oblicze! Oto moja tarta z kapuściano-grzybowa !!!

(Porcja na 4 osoby :) )


Farsz: 
- pół słoika kapusty kiszonej
- 1/4 niedużej główki zwykłej kapusty
- kilkanaście suszonych grzybków
- 1 mała cebula
-  łyżka masła

Sposób przygotowania:

Kapustę kiszoną posiekać, wrzucić do garnka, podlać i gotować ok 20 minut. (Jeżeli kapusta jest bardzo kwaśna można ją wcześniej wypłukać)

Kapustę surową również pokroić, podlać i gotować, aż będzie miękka :) (można dodać łyżeczką vegety)

Grzybki namoczyć (najlepiej zalać wodą dzień wcześniej a później pogotować kilka minut), następnie posiekać.

Cebulę posiekać i podsmażyć na maśle.

Wszystkie składniki farszu wymieszać, dodając jedno jajo i przyprawy! (ja daję dużo czarnego pieprzu)
                           
                                         
Ciasto:
- 250g mąki pszennej
- 150 g masła
- 1 jajko
- łyżeczka soli






Sposób przygotowania:

Z podanych składników zagnieść ciasto (szybko) i schłodzić w lodówce około 30 minut.
Po schłodzeniu ciasto rozwałkować, przełożyć do natłuszczonej wcześniej foremki i zapiec ok 5 minut w temp 180° C.

Po zapieczeniu wyłożyć farsz i udekorować paskami ciasta ułożonymi w krateczkę!
                                      Piec 25 minut w temp. 180° C

Smacznego!!!

1 komentarz:

  1. Same pyszności!!!!! Kiedyś trzeba będzie zgłosić się do Ciebie na degustację :)

    OdpowiedzUsuń