poniedziałek, 23 stycznia 2012

Z porem pod pierzynką :) :)

  
Zima to taki okres, kiedy ogórki smakują tak samo jak pomidory, a rzodkiewka nie smakuje w ogóle... zatem warto sięgnąć po warzywa, które są bardziej na czasie!  Uwaga! Dzisiaj w roli głównej wystąpi: POR :)
czyli..

Pory zapiekane pod beszamelem :)
 (porcja dla 2 osób) 

Składniki: 
- 2 pory (białe części)
- starty parmezan do posypania :)
- przyprawy
- masło do wysmarowania foremki


Beszamel:
- łyżka masła
- łyżka mąki
- 150 ml mleka
- gałka muszkatułowa
- pieprz (powinien być biały, ale zwykły też daje radę)



 Sposób przygotowania:

Pory oczyścić, pokroić na kawałki o długości około 3 cm. Następnie ugotować w osolonej wodzie.
(na półtwardo) 

                                         
 Sos:
 
Masło roztopić na patelni, wsypać łyżkę mąki, zasmazć, nieustannie mieszając. Zasmażkę rozprowadzić mlekiem. (można je troche podgrzać, żeby się nie zrobiły kulki) i przyprawić gałką muszkatułową i pieprzem :)
Pory przełożyć do naczynia żaroodpornego, wysmarowanego masłem, zalać beszamelem i posypać parmezanem. Zapiekać 20 minut w temperaturze 180 °C.

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz