sobota, 19 maja 2012

Gramy w zielone :) :)



 Wymyśliłam sobie dzisiaj zupę zieloną na maksa :) Jest przepyszna i ma naprawdę świetny kolor, a co najważniejsze to prawdziwa witaminowa BOMBA :) !! 

(porcja dla 4 osób)

   Składniki: 

    - mała cukinia
    - 1/2 brokuła
    - zielona część pora
    - 2 kostki rosołowe (drobiowe) 
    - garść zielonego groszku (mrożony)
    - garść liści szpinaku
    - pęczek szczypiorku
    - 4 jajka
    - 125g serka mascarpone
    - pieprz 



Sposób przygotowania: 

  Warzywa (za wyjątkiem szpinaku) oczyścić, pokroić i wrzucić do garnka. Zalać wodą (około 1,5 litra) oraz dodać 2 kostki rosołowe i zagotować (można dodać jedną kostkę będzie zdrowsze :) w takim wypadku na pewno trzeba będzie ciut dosolić. Ja dałam dwie. :) W ogóle byłoby cudnie, gdyby zupka była gotowana na prawdziwym bulionie :) ale to może nie dziś.. :) Warzywa należy gotować, aż będą miękkie. W międzyczasie smażymy jajka sadzone. Pod koniec gotowania do zupy dodajemy szpinak i wszystko razem miksujemy. (szpinak nie ma tutaj zbyt wielkich walorów smakowych, ale nadaje genialnego koloru!) Następnie, trzeba tylko dodać serek przyprawić pieprzem i zmiksować ponownie. I gotowe! Zupkę podajemy z jajkiem i szczypiorkiem :)  











Smacznego!!!! 



3 komentarze:

  1. Ten kolorek jest piękny! Taki wiosenny i optymistyczny. Świetna zupka;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękuję bardzo :) liście szpinaku to tajny składnik, który nadaje takiego koloru! :)

    OdpowiedzUsuń