wtorek, 15 maja 2012

Szafranowe naleśniki ze szparagami :)



Przepis pochodzi z ostatniego numeru magazynu "KUCHNIA" (5-2012) str. 81 :) naleśniki są wyborne!!

  

    Składniki:

   Naleśniki:
   - 2 jajka
   - 1 szklanka mleka
   - 2 łyżki oliwy
   - szczypta soli
   - szklanka mąki
   - mała szczypta szafranu 


   Szparagi:
   - 1-2 pęczki jak najcieńszych  zielonych szparagów
   - 150g sera taleggio (ja użyłam mozzarelli)



   Sos:
   - 1 łyżka masła
   - 1 łyżka mąki
   - 500 ml mleka
   - 100 ml płynnej śmietany 18%
   - sól
   - 3 łyżki natki
   - 3 łyżeczki listków bazylii






Sposób przygotowania:

 Usmażyć naleśniki. (szafran należy rozprowadzić w łyżce gorącej wody). Szparagi przyciąć od dołu, tak aby były trochę krótsze niż średnica naleśników i ugotować na parze. Przygotowując sos należy mąkę podsmażyć na łyżce masła (do lekkiego zarumienia) i zalać gorącym mlekiem, energicznie mieszając, następnie dodać śmietanę i gotować na wolnym ogniu około 15 minut pod koniec przyprawić ziołami i solą.

Na każdym naleśniku położyć 2 łyżki sera (startego) oraz kilka szparagów i zawinąć. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym, wysmarowanym masłem. Polać naleśniki sosem po wierzchu a następnie zapiec. (około 10 minut w temperaturze 200°C. Podać na pozostałym sosie.









Smacznego!!!

2 komentarze:

  1. Uwielbiam naleśniki, przyznam że ze szparagami jeszcze nie próbowałam. Porywam jednego od Ciebie, póki sama nie zrobię swoich ;)
    Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  2. Więc SMACZNEGO!! :) niestety przepis nie jest mojego autorstwa, ale naleśniki naprawde super! :)

    OdpowiedzUsuń