wtorek, 28 lutego 2012

Kaszotto!!!

   
UWAGA!!!! Pęczak należy wcześniej namoczyć
w wodzie  (około 4 godziny)
   Pęczak, to jedna z zapomnianych polskich tradycji. Kiedyś, kasza ta gościła na stołach Polaków bardzo często. Dziasiaj, niestety mało kto o niej pamięta.. może ewentualnie wędkarze, którzy używają jej jako przynęty :) Wielka szkoda, że pęczak przeszedł do lamusa, ponieważ spośród wszystkich dostępnych na rynku kasz jęczmiennych, to właśnie ta jest najbardziej wartościowa. Pęczak, znany też jako "Pęcak" to nic innego jak całe, wyłuskane ziarno jęczmienia. Dostarcza ono do organizmu wielu cennych składników, między innymi: białka, błonnika, magnezu, fosforu, potasu i wielu witamin z grupy B.

 Składniki:
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- szklanka pęczaku
- 1 por (biała część)
- 1 mała cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 opakowanie pieczarek
- 1/2 szklanki białego wina
- 1,5 szklanki bulionu warzywnego
- 6 łyżek startego parmezanu

Sposób przygotowania:

 (Postępujemy  podobnie jak w przypadku risotto http://fajnasprawa.blogspot.com/2012/01/cielecina-z-grilowanym-bakazanem-i.html. )

 Pieczarki obrać i pokroić w plasterki. Białą część pora pokroić w półkrążki. Podsmażyć razem na łyżce masła pomieszanej z łyżką oliwy. W dużym rondlu rozgrzać pozostały tłuszcz i podsmażyć na nim posiekaną cebulę wraz z czosnkiem. Gdy cebula się zeszkli, wrzucić do niej kaszę i podsmażać prze minutę, następnie wlać białe wino. Kiedy cała woda odparuje wrzucamy pieczarki z porem i podlewamy bulionem. Dusić pod przykryciem na bardzo małym ogniu, około 40 minut (ciągle podlewając bulionem). Pod koniec gotowania wsypać parmezan, dokładnie wymieszać i zdjąć z ognia.



Smacznego !!!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz