Frittata to mój ulubiony przepis o tej porze roku. Jest lekka i pyszna, a przygotowanie jej zajmuje 10 minut!! Świetny pomysł na szybki obiad :)
(porcja dla 1 osoby)
Składniki:
- 1 mała cukinia
- mała cebula
- 2 jajka
- 2 łyżki oliwy
- 2 suszone pomidory (opcjonalnie)
- szczypiorek
- sól, pieprz
- tymianek
- gałka muszkatułowa
- parmezan (albo inny ser, wedle
upodobań)
Sposób przygotowania:
Cebulkę podsmażamy na oliwie, dodajemy pokrojoną cukinię i dusimy parę minut, aż odparuje. W międzyczasie kroimy pomidory i dodajemy do cukinii. Przyprawiamy. (sól, pieprz, gałka, tymianek). Pod koniec dodajemy parmezan (ja dałam 2 łyżki, można dać mniej lub więcej.. bez parmezanu też się obejdzie).
Następnie przekładamy masę do naczynia żaroodpornego, zalewamy roztrzepanym jajkiem, posypujemy szczypiorkiem i parmezanem i gotowe! Tak przygotowane danie, zapiekamy 15 minut w temp 180°C.
Smacznego!!!
Super, że każdy jeden przepis okraszasz zdjęciami "krok po kroku" :))
OdpowiedzUsuńAha taki zapiekany omlet. Może byc dobre, lubię takie przysmaki ;)
OdpowiedzUsuńJuż mi smakuje
OdpowiedzUsuńjakie wymiary ma to naczynie?
OdpowiedzUsuń18 cm długości i 12 cm szerokości (w najszerszym miejscu ;) ) pozdrawiam!
UsuńGdzie kupujesz parmezan ? :)
OdpowiedzUsuńMuszę to zrobić!! Narobiłaś mi smaku! <3
OdpowiedzUsuńObserwuję i zapraszam do siebie <3
pychota! :) właśnie pachnie i kusi na talerzu!
OdpowiedzUsuń