Chłodnik litewski to idealny pomysł na upalne dni! Jest bardzo łatwy w przygotowaniu.
Składniki:
- botwinka (około 8 buraczków)
- pęczek rzodkiewek
- 1 litr maślanki
- kilka zielonych ogórków
- pęczek koperku
- gotowane jajka
- ząbek czosnku
- szczypta soli albo dwie :)
- czarny pieprz
- odrobina cukru
- szczypiorek (raczej dekoracyjnie) :)
Sposób przygotowania:
Buraczki obrać i pokroić w kosteczkę.(wraz z łodygami!!!) Wrzucić na gotującą się wodę i gotować około 15 minut, aż buraczki będą miękkie. (można dodać łyżkę soku z cytryny, żeby chłodnik miał ładniejszy kolor). Odstawić do wystygnięcia. Rzodkiewkę i zielone ogórki zetrzeć na tarce. Kiedy buraczki ostygną, połączyć wszystkie warzywa, następnie wlać maślankę. Całość doprawić czosnkiem, cukrem, solą , pieprzem i posypać koperkiem :). Chłodnik należy włożyć do lodówki na co najmniej 3 godziny, żeby wszystkie smaki się "przegryzły". Podawać dobrze schłodzony z jajkiem :) Najlepiej smakuje na drugi dzień.
Smacznego!!!
Bardzo apetyczny kolor - lubię taki mocno buraczkowy chłodnik.
OdpowiedzUsuń