wtorek, 29 maja 2012

Chłodnik litewski czyli jak zrobić różową zupę :)



 Chłodnik litewski to idealny pomysł na upalne dni! Jest bardzo łatwy w przygotowaniu.

   Składniki:

   - botwinka (około 8 buraczków)
   - pęczek rzodkiewek
   - 1 litr maślanki
   - kilka zielonych ogórków
   - pęczek koperku
   - gotowane jajka
   - ząbek czosnku 
   - szczypta soli albo dwie :)
   - czarny pieprz
   - odrobina cukru
   - szczypiorek (raczej dekoracyjnie) :)

   Sposób przygotowania:

 Buraczki obrać i pokroić w kosteczkę.(wraz z łodygami!!!)  Wrzucić na gotującą się wodę i gotować około 15 minut, aż buraczki będą miękkie. (można dodać łyżkę soku z cytryny, żeby chłodnik miał ładniejszy kolor).  Odstawić do wystygnięcia. Rzodkiewkę i zielone ogórki zetrzeć na tarce. Kiedy buraczki ostygną, połączyć wszystkie warzywa, następnie wlać maślankę. Całość doprawić czosnkiem, cukrem, solą , pieprzem i posypać koperkiem :). Chłodnik należy włożyć do lodówki na co najmniej 3 godziny, żeby wszystkie smaki się "przegryzły". Podawać dobrze schłodzony z jajkiem :) Najlepiej smakuje na drugi dzień.










Smacznego!!!

1 komentarz:

  1. Bardzo apetyczny kolor - lubię taki mocno buraczkowy chłodnik.

    OdpowiedzUsuń